Tietopalvelu

PÄÄMAJASYMPOSIUM

Päämajasymposiumissa puhutti Suomen sisäinen turvallisuus 

Mikkelin Päämajasymposiumissa 4.7. keskusteltiin sekä vuoden 1918 tapahtumien seurauksista että tämän päivän sisäisestä turvallisuudesta.

Politiikan ja talouden vaikuttajia kokoava Päämajasymposium houkutteli konsertti- ja kongressikeskus Mikaelin salin lähes täyteen. Symposium järjestettiin nyt 11:nnen kerran.

Tilaisuuden perinteisen Mannerheim-luennon piti vuorineuvos Reijo Karhinen. Hän toi esille Mannerheimin vahvan roolin kolmannen sektorin toimijana ja sen, kuinka Mannerheim oivalsi sisäisen turvallisuuden merkityksen ja eri ulottuvuudet. Karhinen muistutti, että moni nykyisistä yhteiskuntamme tarjoamista peruspalveluista on saanut alkunsa kolmannelta sektorilta.

Vahva kansallinen eheys turvallisuuden takeena

Päivän ensimmäisessä paneelikeskustelussa tarkasteltiin Suomen sisäistä turvallisuutta historiallisesta näkökulmasta. Paneeliin osallistuivat piispa Seppo Häkkinen, tutkija ja professori Tiina Kinnunen sekä tietokirjailija Mikko Laiho. He pohtivat 1918 sisällissodan hintaa ja siitä toipumista. Panelistit korostivat muun muassa vahvaa kansallista eheyttä sisäisen turvallisuuden takaajana.

Toisessa keskustelussa professori Heikki Hiilamo, vuorineuvos Reijo Karhinen, ministeri Kai Mykkänen ja tutkija Maria Ohisalo keskittyivät sisäisen turvallisuuden nykypäivään ja tulevaisuuteen. Kaikkien puheenvuoroissa nousi vahvasti esille lasten ja nuorten syrjäytyminen sekä yhteiskunnan eriarvoistuminen. Sisäisen turvallisuuden ehtona on se, että kaikki maassamme asuvat kokevat kuuluvansa suomalaiseen yhteiskuntaan.

Symposiumin päätössanat lausui Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Riikka Räisänen. Hän korosti journalistisen median tärkeää roolia vaikeiden ja herkkien yhteiskunnallisten asioiden faktapohjaisessa, monipuolisessa käsittelyssä. Median tehtävänä on myös auttaa eri tavoin ajattelevia ja eläviä ihmisiä ymmärtämään toisiaan ja keskustelemaan rakentavasti.

Päämajasymposiumin järjestivät Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikkelin kaupunki, Länsi-Savo ja Yle. Tilaisuuden juonsi Ylen toimittaja Jussi-Pekka Rantanen.

Päämajasymposium 2018 Ohjelma .pdf

Reijo Karhinen: Mannerheim-luento .docx, Mannerheim-luento .pptx

Seppo Häkkinen: Alustus, vuosi 2018 .docx, Vuosi 2018.pptx

Mikko Laiho: Vuosi 1918 .pptx Alustus .docx

Heikki Hiilamo:Turvallisuus; nykypäivä ja tulevaisuus .pdf

Maria Ohisalo: Turvallisuus, nuoret .pptx


OHJELMA

10.00

Tilaisuuden avaus: Länsi-Savon vastaava päätoimittaja Timo Laitakari

10.10

Mannerheim-luento: Vuorineuvos Reijo Karhinen

10.40

-

-

-

Suomen sisäinen turvallisuus – historiallinen osuus ja vuosi 1918:

Piispa Seppo Häkkinen

Tutkija ja professori Tiina Kinnunen

Tietokirjailija Mikko Laiho

11.40

Väliaika

12.00

-

-

-

-

Suomen sisäinen turvallisuus – nykypäivä ja tulevaisuus:

Professori Heikki Hiilamo

Vuorineuvos Reijo Karhinen

Ministeri Kai Mykkänen

Tutkija Maria Ohisalo

13.00
.

Päätössanat: Ylen uutis- ja ajankohtaissisältöjen päätoimittaja Riikka Räisänen