Tietopalvelu

D.O. Saimaa laatu- ja alkuperämerkki myönnetty lohelle ja salaatille


Järvikylän yrtit ja salaatit kasvatetaan Järvikylän kartanolla Joroisissa. 

D.O. Saimaa -merkki lanseerattiin kaksi vuotta sitten. Suomen ensimmäinen alueellinen laatu- ja alkuperämerkki kertoo korkeasta laadusta ja vastuullisuudesta. D.O. Saimaa -tuotteissa hyvä tarkoittaa paitsi makua ja korkeaa laatua, myös positiivista vaikutusta ympäristöön, paikalliseen ruokakulttuuriin, alueen elinvoimaisuuteen ja yhteiskuntaan. D.O. Saimaa -merkityt tuotteet tai raaka-aineet on tuotettu, käsitelty ja jalostettu Saimaan alueella eli n. 100 km säteellä Saimaan vesistöstä. 

Kuluneiden kahden vuoden aikana merkin tarpeellisuudesta ja sen tuottamasta lisäarvosta on vakuututtu. Merkin tunnetuksi tekemisessä ja hyödyntämisessä ollaan vielä alkumetreillä, mutta tarina on hyvällä alulla ja se jatkuu.

D.O. Saimaa –merkin käyttöoikeus on tällä hetkellä 18 elintarviketuottajalla ja neljällä design-taitajalla. Merkki on tuotekohtainen, joten käyttöoikeus koskee osalla tuottajista valikoituja tuotteita ja osalla kaikkia heidän tuotteitaan.  

Tuoreimmat tulokkaat merkin käyttöoikeuden piirissä ovat varkautelainen Finforel tuotemerkillään Saimaan Tuore sekä joroislainen Famifarm Järvikylä –tuotteillaan. 

Saimaan Tuoreen kirjolohet kasvatetaan vastuullisesti hallituissa sisäolosuhteissa, puhtaassa Saimaan vedessä. Kirjolohet päätyvät kauppoihin joko sinkkufileenä, joka on yhden henkilön annoskoko tai perhosfileenä, josta riittää kahteen annokseen. Vastuullisen ja ympäristöä vähän kuormittavan tuotantotavan lisäksi yrityksen tavoitteena on pienentää ruokahävikkiä sopivien annoskokojen kautta.

Järvikylän kartanossa ja sen kasvihuoneissa tuotetaan puhtaita ja ympäri vuoden tuoreena saatavilla olevia ruukkusalaatteja- ja yrttejä suomalaisiin pöytiin. Järvikylä panostaa tuotteiden korkeaan laatuun. Tuotelaadun lisäksi vihreä energia on tärkeä osa Järvikylän toimintaa. Ympäristövastuu on keskeisessä roolissa jokaisessa kasvihuoneviljelyn vaiheessa eli hankinnoissa, viljelyssä ja tuotteiden jakelussa. Odotettavissa onkin puupohjaisia, biohajoavia ruukkuja, joiden kehitystyössä yritys on vahvasti mukana. 

Uusiin tulokkaisiin merkin käyttöoikeuden piirissä lukeutuu myös Saimaa Brewing Company, jonka Saimaa-tuoteperhe lukeutuu D.O. Saimaa –tuotteiksi. 

Muista D.O. Saimaa –tuottajista ja taitajista löydät lisätietoa osoitteesta www.dosaimaa.fi tai www.facebook.com/D.O.Saimaa

Lisätiedot: kehittämispäällikkö Heli Gynther, Etelä-Savon maakuntaliitto, puh. 040 7737 285, sähköposti heli.gynther@esavo.fi 
 

SISÄLLYSLUETTELO